Vox Technology Park primește cea mai înaltă distincție a Uniunii Arhitecților din România

Posted in Proiecte on 19.12.2018

Proiectul de birouri Vox Technology Park din Timișoara a fost recompensat cu cea mai înaltă distincție a Uniunii Arhitecților din România în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură ediția 2018, fiind câștigătorul secțiunii Arhitectura Construcțiilor Publice.

Clădirea de birouri VOX Technology Park este amplasată pe Calea Torontalului, o arteră majoră de trafic din nordul oraşului Timişoara. Amplasamentul face parte dintr-o zonă preponderent neconstruită aflată în momentul de față la debutul unui proces de edificare.

Fiind prima clădire cu astfel de dimensiuni care se poziționează în acest amplu spațiu neconstruit, principalul obiectiv urmărit in dezvoltarea proiectului a fost acela de a crea o clădire cu o identitate urbană puternică, un landmark. Conformația extrem de alungită a parcelei de construcție alături de dorința beneficiarului de a valorifica cât mai mult terenul disponibil a generat necesitatea de a construi un singur volum pe toată suprafata construibilă și pe toată înălțimea reglementată urbanistic pentru acest amplasament. Conținătorul maxim rezultat a fost îmbrăcat într-o coajă transparentă de sticlă. În ciuda acestui înveliș transparent, eteric, volumul exprima în continuare masivitate, dar nu fără o anumită poezie. Prin estetica fațadelor nu am încercat să anulăm această masivitate, ci doar să o îmblânzim, folosind-o drept suport pentru traforul alb, elegant, ritmat care unifică întreaga compoziție volumetrică. Dimensiunea mare a clădirii este echilibrată de textura diafană a fațadelor.

Clădirea are destinația de clădire de birouri și funcțiuni conexe. În subsolul clădirii este amplasat un parcaj auto, la parter se găsesc spații comerciale și lobby-uri de acces pentru zona de birouri, iar pe etajele superioare sunt poziționate spațiile pentru birouri. La etajul 7 al volumului mai mic de inălțime se află amplasată o zonă food-court, săli de conferință și o terasă verde amenajată, accesibilă tuturor utilizatorilor clădirii.

Conformația clădirii, cu cele două tipuri de niveluri curente, respectiv 1100 mp suprafață construită desfașurată (etajele 8-10) și 3500 mp suprafață construită desfășurată (etajele 1-6), asigură un grad ridicat de flexibilitate funcțională, fiind adecvată pentru un spectru larg de potențiali utilizatori, de la afaceri mici până la corporații cu nevoi extinse de spațiu și dotări funcționale. Fiecare nivel este gândit astfel încât să permită ocupare de tip multitenant.

Pe cei aproximativ 3000 de mp de suprafață de perete a caselor de scară a luat naștere un proiect inedit de artă urbană intitulat “VOX Grafitti Wall Mural”. Fiecare dintre cei patru artiști invitați să creeze în cadrul proiectului a transpus în manieră proprie o poveste unică prin care granițele definite de pereții de beton aparent au fost anulate, utilizatorii având oportunitatea de a trăi experiența unei galerii de artă experimentală plină de viață și culoare într-un spațiu atipic, văzut în mod obișnuit ca un spațiu secundar, lipsit de importanță.

Clădirea este certificată BREEAM primind în faza de proiectare calificativul Excellent, cu cel mai mare punctaj obținut până acum în România.

Vox Technology Park a fost finalizat la începutului anului 2018 și are o suprafață închiriabilă de 26.600 de metri pătrați, fiind dezvoltat de către Vox Property Group în urma unei investiții de 30 de milioane de euro. Proiectul oferă facilități unice, precum posibilitatea identificării biometrice printr-o aplicație care generează o cheie de acces de tip QR code în urma recunoașterii faciale sau a amprentei, dar și avantaje competitive pentru angajați, ca spații și dușuri pentru bicicliști, food court și sală de fitness, spații comerciale și de servicii.

”Această distincție certifică că suntem pe drumul cel bun, acela de a crea un nou pol de dezvoltare imobiliară și economică în Timișoara, într-o zonă cu acces facil către numeroase puncte de interes și la o distanță de doar șase minute de centrul orașului. Am dezvoltat o clădire de birouri de top și acum lucrăm la un proiect rezidențial unic la nivel național”, a declarat Vlad Vela, general manager al Vox Property Group.

Dezvoltatorul a demarat recent construcția proiectului rezidențial Vox Vertical Village, amplasat în imediata apropiere a proiectului de birouri finalizat anterior. Vox Vertical Village reprezintă primul concept de ”oraș pe verticală” dezvoltat pe plan local, urmând a fi livrat pe piață la finalul anului 2019 în urma unei investiții de 14 milioane de euro.

Ideea care stă la baza noului proiect este aceea de a aduce împreună avantajele locuirii în colectivitate cu cele ale locuirii la “casă cu grădina” – spații generoase pentru interacțiune socială și terase private ample pentru locuințe. Conformarea spațială și volumetrică a Vox Vertical Village a fost determinată de cele două obiective: obținerea unui spațiu generos pentru comunitate și transformarea apartamentelor în “case cu grădină” la înălțime. Un alt element definitoriu pentru Vox Vertical Village este vegetația, peste 1.000 de arbori și arbuști urmând a fi amplasați atât pe terasele private cât și în spațiul comun interior.

Proiectul va pune la dispoziția viitorilor locatari o serie întreagă de facilități, printre care un atrium generos cu un grad ridicat de iluminare naturală, care va crește interacțiunea din cadrul comunității, o piscină exterioară, o zonă de recepție, cinema și o sală de fitness complet echipată. Antreprenorul general al proiectului este PORR Construct, una dintre cele mai mari companii de construcții active în România.

Află mai multe pe site-ul

Vox Technology Park

Accesează