Peisagistica pentru Vox Vertical Village realizată în parteneriat cu cea mai mare pepinieră din Europa
Una dintre caracteristicile definitorii ale Vox Vertical Village, pe lângă arhitectura impozantă, constă în peisagistica de excepție. Zone generoase de verdeață, terase mari și spații interioare aerisite; acestea sunt caracteristicile principale ale noului complex rezidențial din Timișoara. E în natura noastră să ne simțim mai linistiți atunci când mergem în parc sau când luăm o gură de aer proaspăt din grădină, astfel ca Vox Vertical Village îi face pe toți rezidenții să se simtă mai linistiți, liberi și relaxați.
Te bucuri de natură, în interior și în exterior
Terasele impunătoare sunt caracterizate în primul rând de lumină și spații generoase, designul fiind completat perfect de elementele naturale, plantele și sticla. Terasele private se concretizează ca spații dedicate relaxării, cu panorame superbe asupra Timișoarei. Experiența este uimitoare pentru întreaga familie, pentru că atât grădinile comune, cât și lobby-urile interioare invită rezidenții la explorare și socializare.
Cum vom face clădirea verde?
Punerea în practica a unui proiect unic de peisagistică nu este deloc un proces ușor de realizat. Copacii nu pot fi pur și simplu comandați și plantați în ghivece. Întregul concept trebuie adaptat condițiilor climatice locale, iar copacii trebuie pregătiți încă din stadiul de pepinieră. Doar în acest fel ne putem asigura că plantele și arborii care vor crește în Vox Vertical Village se vor dezvolta armonios și vor rămâne sănătoși odată cu trecerea anilor.
Am ales să pornim acest proiect cu ajutorul și expertiza unui peisagist local, Andrei Condoroș, membru fondator al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, împreună cu cea mai mare pepinieră din Europa: Van den Berk.
Pepinierele Van den Berk sunt specializate în cultivarea de arbori de dimensiuni medii spre foarte mari și arbusti, având o experiență de 75 de ani în domeniu. Pepinierele Van den Berk se întind pe o suprafață de 500 de hectare, în Olanda și Germania, iar gama de copaci cultivați cuprinde peste 1600 de specii și soiuri. Copacii crescuți aici ajung în diverse zone urbane, cum ar fi centrele orașelor, spații comerciale, parcuri și grădinile private din 35 de țări din Europa. Acest proces implică o strânsă colaborare între peisagiști, administratorii spațiilor verzi și contractori, cu designeri și cu horticultori, pentru a crea împreună cele mai reușite proiecte verzi. Contribuția lor se face remarcată prin proiecte iconice, precum Vertical Forest din Eindhoven, The Louvre Paris, Opera Națională din Atena, Bobbing Forest din Rotterdam și multe altele.
Arbori la înălțime
Grădinile pe acoperiș au devenit populare. Combinarea utilizărilor este o alegere frecvent întâlnită, în special în ceea ce privește ariile aflate în dezvoltare a zonelor urbane. Aceste structuri impun un număr de limitări arborilor, deoarece spațiul alocat rădăcinilor este unul restrâns. Planificarea sustenabilă a proiectelor și buna gestionare a apei sunt componente esențiale în acest caz.
Un proiect de peisagistică poate fi considerat un succes numai dacă aspectul final corespunde pe deplin celui din etapa de proiectare. Numai atunci putem spune că arborii au fost plantați să reziste în timp. Dacă planificarea, conceptul și întreținerea nu sunt bine gestionate, consecințele se pot dovedi a fi extrem de costisitoare, mai ales dacă arborii trebuie să fie replantați după o anumită perioadă.
Van den Berk garantează un aspect impecabil al amenajării verzi, chiar și după 10 – 15 – 20 de ani, scopul companiei fiind să realizeze proiecte sustenabile pe termen lung.
“Întotdeauna găsim copacul potrivit pentru locul potrivit” – Jan-Pieter de Jong, Van Den Berk
Biodiversitatea, viața și îngrijirea
Știm cu toții că pomii contribuie semnificativ la filtrarea aerului. Aceștia nu doar dau un aspect vizual plăcut, ci creează un mediu sănătos și natural, lucru pe care dorim să il oferim rezidenților noștri. Acest proiect nu se referă doar la construirea de apartamente într-o clădire elegantă, ci mai degraba își propune să redefinească stilul de viață urban și să aducă natura mai aproape, să o facă parte de viața de zi cu zi.
Speciile de copaci pe care îi vom planta trebuie să fie alese cu foarte mare atenție, astfel încât să reziste testului timpului, să fie ușor de îngrijit și să aibă o mare toleranță la dăunatori. Considerăm că având un mix de specii de plante pentru acest proiect, va oferi fiecărui copac sau arbust o personalitate aparte.
Vox Vertical Village aduce casele mai aproape de oraș, fiind îmbinarea perfectă între confortul unei case și avantajele oferite de un apartament.
Prin acest proiect ne-am propus să dezvoltăm exact acel spațiu lipsa în care apare interacțiunea și socializarea. Spațiul care susține formarea și funcționarea unei comunități. Astfel, scheletul ansamblului susține un vast spațiu public dezvoltat atât pe orizontală, cât și pe verticală, pe toate nivelurile clădirii, cu lobby-uri interioare, mobilier urban, multe plante și lumina naturală din abundența.
„La nivel formal, ideea a pornit de la un ansamblu de case independente și cuplate, din care a fost izolată o zonă formată din 12 case, cu „strada” transformată într-o piațetă care ulterior a prins contur sub forma unui lobby comun pentru socializare. Am obținut astfel un spațiu semi-public în interior, înconjurat de locuințe, grădini și terase spre exterior.
Produsul finit se adresează unui stil de viață activ, oferind multiple facilități care completează cu succes arhitectura impozantă și designul interior de excepție.”
Radu Golumba, Studio Arca
_______
Investiția în dezvoltarea Vox Vertical Village se ridică la 14 milioane de euro, termenul de livrare prevăzut fiind sfârșitul anului 2019. Proiectul se va ridica în imediata apropiere a Vox Technology Park, dezvoltat de asemenea de către Vox Property Group, în urma unei investiții de 30 de milioane de euro.
____
Articol preluat de pe wall-street.ro